Heqja e kilometrave është një nga mashtrimet më të zakonshme në tregun e makinave të përdorura që mund të dëmtojë drastikisht klientin.

Shoferët evropianë zakonisht ndërrojnë makinat e tyre çdo tre deri në pesë vjet, që do të thotë se ata blejnë një makinë më të re të paktën dy deri në tre herë në dhjetë vjet. Prandaj, është e qartë se ky është një treg shumë i madh dhe një ofertë jashtëzakonisht e larmishme, si për nga çmimet ashtu edhe për kilometrazhin, transmeton Telegrafi.

Në një ofertë të tillë të shpërndarë, ka edhe nga ata shitës që heqin kilometrazhin para shitjes. Në të njëjtën kohë, identifikimi i autorit të krimit përgjegjës për ndryshimin e kilometrazhit me ligj është shumë i ndërlikuar.

CarVertical, platforma më e madhe për të kontrolluar historinë e makinave, bëri një sondazh për të zbuluar se cilat makina luajnë më shpesh me kilometrazhin. Më shumë se 570,000 raporte mbi historinë e makinave u analizuan, dhe hulumtimi gjithashtu tregoi se sa klientë humbin ndaj automjeteve kilometrazhin e të cilave është rivendosur.

Dominimi absolut i naftës

Supozimi se motorët me naftë punojnë me shumë kilometra është provuar të jetë i saktë, dhe për këtë arsye shumica e mashtrimeve me kilometra ndodhin në makinat me naftë. Pjesa e tyre është pothuajse tre të katërtat (74.4%) e të gjitha raporteve të historisë së makinave me ndryshime të vëzhguara në kilometër.

Ekziston një shans më i ulët për mashtrim me kilometrazhin në makinat e përdorura me një motor benzinë, të cilat përbëjnë 25% të të gjitha makinave. Sidoqoftë, në të ardhmen, kjo tendencë mund të ndryshojë për shkak të rritjes së popullaritetit të benzinës.

Siç pritej, rastet më të pakta të kilometrazhit u zbuluan në makinat elektrike dhe hibride, vetëm 0.6%.

Një nga arsyet kryesore pse mashtrimet në kilometra janë kaq të zakonshme midis tregtarëve të pamoralshëm të makinave është efektiviteti i kostos. Gjegjësisht, heqja e kilometrave mund të bëhet për vetëm disa qindra euro, madje edhe në vetura të mbrojtura mirë me softuer modern.

Nga ana tjetër, varësisht nga mosha dhe gjendja e makinës së përdorur, kthimi i kilometrave mund të fryj artificialisht çmimin e makinës deri në 25%, ka treguar hulumtimi nga carVertical.

E gjithë kjo tregon se blerja pa një histori të njohur të automjeteve është një rrezik që mund t’ju kushtojë deri në një të katërtën e çmimit të automjetit. Një raport i historisë së makinës mund të zbulojë disa fakte që do t’ju ndihmojnë të mos bëheni pronar i një makine të mirëmbajtur keq dhe madje të siguroni një lloj avantazhi kur negocioni. Në çdo rast, mbani në mend se mashtrimet me kilometrazhin janë shumë më të zakonshme në vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore, ndërsa prania e tyre është dukshëm më e ulët në vendet perëndimore.